top of page
factory-worker-white-protective-uniform-with-hairnet-mask-looking-parameters-industrial-ma

ISO 22000

ISO 22000 ISO'nun gıda güvenliği ile ilgili bir standardıdır.

 

Bu ISO 9000 standardının genel bir türevidir. ISO 22000:2005 interaktif iletişim, sistem yönetimi, önkoşul programları ve HACCP prensiplerini kapsayan uluslararası standartlarda bir gıda güvenliği yönetim sisteminin şartlarını belirler.

ISO 22000 Sertifikasının Faydaları nelerdir?

Gıda güvenliği gıda kaynaklı hastalıkları engelleyerek, gıdaların işlenmesi ve depolanmasını ele alan bilimsel bir disiplindir. Bu potansiyel olarak ciddi sağlık tehlikelerini önlemek için takip edilmesi gereken bir dizi rutinleri içerir.

 

Gıda güvenliği, gıda savunmasıyla aynı amaç doğrultusunda tüketicilerin zarar görmesini önlemeyi hedefler. Bu, endüstri ve pazarlama süreçleri dahil olmak üzere tüm zincir boyunca güvenliği sağlamak için gereklidir.

Gıdalar, bakterilerin üremesine izin vererek gıda zehirlenmelerine neden olabilir ve hastalıkların insanlar arasında yayılmasına yol açabilir.

Gelişmekte olan ülkelerde gıdaların yeterince yıkanmaması temel bir sorundur. Gelişmiş ülkelerde ise gıda hazırlama süreçleri oldukça karmaşıktır. Teorik olarak, gıda zehirlenmeleri %100 oranında önlenebilir. DSÖ'ye göre, gıda hijyeni beş temel prensipten oluşur:

  1. Yiyecekleri insanlar, hayvanlar ve parazitlerin neden olduğu kirlilikten korumak.

  2. Pişirilmiş gıdalardaki kirliliği önlemek için, çiğ ve pişmiş gıdaların birbirine temasını engellemek.

  3. Patojenleri yok etmek için, gıdaları uygun sıcaklıkta ve uygun sürede pişirmek.

  4. Gıdaları uygun sıcaklıkta saklamak.

  5. Ham maddeleri ve suyu korumak

22000.png

© 2023 by KaliteLog

Proudly created by DalaiKoala

bottom of page