OHSAS 18001:2008 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ
- Ceren Kızıltan
- 7 Nis 2023
- 1 dakikada okunur
OHSAS, İş Sağlığı ve Güvenliği Değerlendirme Serisi anlamına gelir. Tüm büyüklüklerdeki organizasyonların sağlık ve güvenlik risklerini yönetmelerine ve kontrol etmelerine yardımcı olmak için tasarlanmış bir çerçevedir. OHSAS belgesi, ayrıca OHSAS 18001 olarak da bilinen, çalışanları için güvenli ve sağlıklı çalışma koşullarını sağlama konusundaki bir organizasyonun bağlılığını gösteren uluslararası olarak tanınan bir standarttır. Bu blog yazısında, OHSAS belgesinin faydaları, belgelendirme süreci ve OHSAS sertifikası almak için gereksinimler ele alınacaktır.

OHSAS Belgesinin Faydaları
OHSAS belgesinin temel faydası, bir organizasyonun çalışanları için güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı sağlama konusundaki bağlılığının garantisi olmasıdır. Bu da, artan verimlilik ve gelişmiş çalışan moraline yol açabilir. OHSAS belgesinin diğer faydaları şunları içerir:
İşyerinde kaza ve yaralanma riskinin azaltılması
Yasal ve düzenleyici gereksinimlere uyum
Müşteriler, tedarikçiler ve paydaşlarla geliştirilen itibar ve güvenilirlik
Düşük sigorta primleri
Kimler OHSAS Belgesinden faydalanır?
İş sağlığı ve güvenliği risklerini belirlemiş ve bu riskleri gerekli önlemlerle asgari seviyeye indirmiş, İlgili mevzuat, yasa ve kanunların gerekliliklerini yerine getirmiş, İş Sağlığı ve Güvenliği ‘ne yönelik hedefler belirlemiş ve bu hedeflere ulaşmak için yönetim programları geliştirmiş, Gerekli eğitimleri uygun kişilere sağlamış, Acil durumlara (kazalar, vb.) yönelik gerekli hazırlıkları yapmış, İş Sağlığı ve Güvenliği sisteminin performansını denetimlerle izleyen, İzleme sonuçlarına bağlı olarak gerektiğinde iyileştirme faaliyetlerini başlatan, İş Sağlığı ve Güvenliği ‘ne yönelik çalışmalarını dokümantere eden ve sonuçlarını kayıt altına alan kurumlardır.
Belgelendirme Süreci
OHSAS belgelendirme süreci birkaç adımdan oluşur. İlk olarak, organizasyon sağlık ve güvenlik yönetim sisteminde iyileştirme yapmaları gereken alanları belirlemek için bir boşluk analizi gerçekleştirmelidir. Ardından, bu boşlukları ele almak için bir plan geliştirip uygulamalıdırlar. Plan yerine getirildikten sonra, bir dış denetçi organizasyonun sağlık ve güvenlik yönetim sistemini OHSAS standardının gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığını belirlemek için değerlendirir. Denetçi, organizasyonun gereksinimleri karşıladığına karar verirse, bir OHSAS sertifikası verir.
Comments